maandag 23 september 2013

Een goede vraag

Ooit was ik begonnen aan de opleiding marketing en management. Vraag me niet waarom. Ik moest toch wat doen. Van mezelf. Iets met schrijven misschien. Ach, een marketing afdeling van een non- profit instelling vond ik wel een goed idee. Goed, ik ging aan de slag, want dan moet je relevante papieren op zak hebben.
De eerste lessen marketing verliepen al niet vlekkeloos.
'Waar het om draait in de marketing wereld is de vraag van de consument. Dat is het uitgangspunt' zei de leraar.
Dat is niet waar! riep ik verontwaardigd uit. Er worden behoeftes gecreƫerd en dan pas heeft de consument een vraag naar het product. Het is juist andersom! riep ik verhit.
Maar nee, ik moest mijn huiswerk maar eens wat beter gaan doen. En sowieso gewoon aannemen dat het was zoals hij zei.
Een week later kwam een andere docent naar mij toe met de vraag: Marloes, wat doe jij hier?
PATS!
Een hele goede vraag was dat!
Sindsdien heeft die vraag mij enorm beziggehouden. Wat doe ik hier? En ik heb het niet over die opleiding. Die heb ik vanzelfsprekend niet af kunnen maken.
Wat doe ik hier in dit leven? Dat is de vraag waar het om draait.
De tweede vraag volgt dan vrij snel: wie ben ik?
Als ik daar toch eens een goed antwoord op had.
Ja, ik kan er nu wel iets over zeggen. Dat is wijsheid uit boeken. Maar om iets te zeggen wat uit mijn diepste diepte komt, iets dat echt hout snijdt omdat ik weet waarover ik praat, het zelf doorleeft heb, dat is helemaal niet makkelijk. Om echt te kunnen zeggen wie ik ben. Om echt te kunnen zeggen, vanuit inzicht, wat ik hier kom doen....
Als ik terugkijk op mijn leven dan ben ik al heel lang met die vragen aan het worstelen. Volkomen zinloos en zonde van de tijd wellicht, want het antwoord ligt zo voorhanden. Maar ik kan er net niet bij! Dat geworstel van mij met het leven. Al die zorgen. Al die strijd. Al dat willen en moeten, en eigenlijk anders, en mits en maar, wat een misselijkmakend tijdverdrijf!
PATS!