dinsdag 4 oktober 2011

Zeer mans


Gisteren merkte een goede vriend op dat ik geen moeite had met de stiltes die vielen in ons gesprek. We zaten om een kampvuur in zijn zelfgemaakte yurt. Onder het genot van een glas rode wijn, en terwijl we zaten na te genieten van een eenvoudige maaltijd bereidt in een zelfgemaakte grondoven, mijmerden we over het leven. Af en toe luisterde ik naar het geluid van de afvoerpijp boven het haardvuur. Deze wiegde wat heen en weer door de zachte wind die zo nu en dan de tent binnenkwam. Het was een bijzonder geluid, aangevoerd door het ritme van de wind. Dat er stiltes vielen tijdens ons gesprek was me nog niet eens opgevallen. Ik zat gewoonweg te genieten!
Maar het klopt wel; ik ben niet bang voor stiltes. Stiltes in een gesprek geven ruimte voor nieuwe idee├źn en inzichten. Stiltes mogen er zijn. Je kunt erdoor dicht bij jezelf blijven. Mijn vriend vertelde dat zijn maten en hij vaak onderling weinig uitwisselen. Desondanks voelen zij zich erg op hun gemak en verbonden met elkaar. In het gezelschap van mannen voel ik mij vaak heel erg prettig. We mijmerden dat het vast mijn mannelijke kant was die in deze situatie werd aangesproken. Na wat staren in het vuur, bood hij me een slok water uit zijn fles aan. "Hier, net als mannen onder elkaar, die drinken ook uit dezelfde fles. Of gaat dat je wat te ver?", vroeg hij voorzichtig. Dankbaar nam ik een slok uit zijn fles. Zo bleven we een tijdje gebroederlijk zitten, en we luisteren af en toe weer naar het prachtige geluid van de stilte.
Na de geweldige out-door ervaring van gisteren, die me weer even dichtbij het eenvoudige leven bracht, voel ik mij best wel mans.
Maar ik moet je nu eerlijk bekennen dat mijn vrouwelijke kant momenteel enorm zit te genieten van de stilte, terwijl ik staar naar mijn zoveelste paar bio laarsjes die net met de post binnen zijn gekomen. Want schoenen, daar kan ik naast stilte ook geen genoeg van krijgen! Uiteraard zijn ze wel milieu -vriendelijk geproduceerd. Ik zou ze, als ze afgedragen zijn, zo in de grond naast de yurt van mijn goede vriend kunnen begraven. In gepaste stilte!