vrijdag 21 oktober 2011

Genoeglijk genoeg

Consuminderen is een zeer nobel streven. Zelf lees ik al jarenlang de Genoeg. Dat is een blad over consuminderen. Daar kunnen ze best aardige artikelen over schrijven en in de loop der jaren heeft het blad een eigenwijs maar toch enigszins glossy image gekregen. Daar wil ik mij best mee identificeren. Wel raar dat je als consuminderaar in spe een abonnement neemt op een blad over hoe je met veel minder veel gelukkiger kunt worden. Een tijdschrift is toch best wel een luxe artikel? Maar ach, iemand die een aquarium heeft als hobby leest natuurlijk ook in een aquariumblad dat hij of zij inderdaad een leuke hobby heeft. Een consuminderaar leest dus ook graag in een blad over bijvoorbeeld handige bespaartips. Zelf leg ik mijn semi glossy-magazine graag even op een plekje in het zicht als er visite komt. Zodat iedereen kan zien dat ik de Genoeg lees. Gelukkig zijn met minder als een life - style is pas echt leuk als ik er op zijn tijd een beetje mee kan koketteren.
Wie genoeg heeft geeft, was op een dag zomaar de nieuwe trend geworden in de Genoeg. Een gulle gever doet zijn buurvrouw, vriend of vriendin een abonnement cadeau. Helemaal filantropisch zou het zijn als je er een weggeeft aan iemand met een minimum inkomen. Er waren mensen die hun abonnement opzegden vanwege de financiƫle crisis. En tja, dan is een blad toch een luxe artikel waar het eerst op wordt bezuinigd. Niet doen!, betoogde de Genoeg. Misschien konden trouwe lezers elkaar steunen in financieel moeilijke tijden. Toen moest ik mij eens achter de oren krabben. Ik was juist van plan om een handige bespaartip in te zenden; je kunt ook een abonnement DELEN. Zelf geef ik het blad, eenmaal gelezen, altijd door aan een vriendin. En zij geeft het waarschijnlijk ook weer door.
Maar het blad liet een bescheiden noodkreet horen. Bij de redactie was de financiƫle crisis ook doorgedrongen. Het volgende nummer dus boordevol tips over hoe je andere mensen blij kunt maken met een abonnement op de Genoeg. Zucht.
Maar geven omdat je genoeg hebt, is inderdaad heel erg fijn. Dat is iets wat ik eigenlijk best wel vaker zou willen doen. Daar word je gewoon heel erg blij van. En wekenlang niets uitgeven (boodschappen buiten beschouwing gelaten) omdat je genoeg hebt is ook heerlijk. De mantra 'ik heb genoeg' herhaal ik heel vaak en met plezier. Maar omdat ik toch ook een mens ben, voelt het soms ook heel plezierig om er dan net dat ene woordje aan toe te voegen. Om vervolgens huppelend met een nieuw kledingstuk de winkel uit te komen. Joepie! Ik heb genoeg GELD! Geld in overvloed. En soms geef ik het graag uit. Ook aan de Genoeg dus.