donderdag 22 september 2011

Een man vermoord

Georgia heeft een man vermoord. Een man die mogelijk onschuldig was. Een man vermoord omdat het rechtssysteem daar nog toestaat te beslissen over leven en dood. Ter dood veroordeeld omdat een jury hem schuldig achtte aan het gepleegde feit. Het vonnis is voltrokken zelfs nadat er geruchten waren dat hij onschuldig was. Dat is in en in triest.
Dat er landen zijn waar de doodstraf überhaupt nog bestaat is ook iets heel triest. Ik vind dit een verwerpelijk systeem. Het past niet in mijn visie over een wereld waar mededogen, compassie, liefde en empathie de pijlers zijn van een samenleving. De doodstraf is immoreel, barbaars, onaanvaardbaar, middeleeuws en onacceptabel. Ongeacht de gepleegde feiten.
Ik snap dat ik met het uitspreken van deze mening een enorme discussie aanzwengel. Maar vandaag wil ik liever niet discussiëren. Toen ik vanmorgen dit bericht las: 'the state of Georgia has just killed Troy Anthony Davis' stond mijn hart heel even stil.
Nee! Nee!
Dit had niet mogen gebeuren! Dit mag nooit meer gebeuren! Dit is niet de wereld waar ik deel van wil uitmaken. Mijn geloof en vertrouwen in een samenleving is wederom ondermijnt. Of nee, het vertrouwen in een rechtssysteem is weer ondermijnt. Maar als een burger van de wereld kan ik één ding in ieder geval blijven doen en dat is mijn stem laten horen. Maak een einde aan al het geweld! Bij elke stap die je zet kun je kiezen. Kies voor liefde! Kies voor vrede!
Rust in vrede Troy Davis.