vrijdag 1 oktober 2010

Onverzadigde vetzuren

Ik kauw wat op een Zonnatura Sesamcrunch reep. Een verantwoord tussendoortje, zoals dat heet. Er staat op de wikkel dat de reep honderd procent natuurlijk is. Nou, dat klinkt heel erg goed!Daar houd ik wel van. 'Rijk aan onverzadigde vetzuren' staat er bovendien in vrolijke groen-gele letters aangeprezen. Onverzadigde vetzuren. Wauw, dat is veel beter dan verzadigde vetzuren, toch? De reep smaakt verrukkelijk, echt waar, maar ik probeer me ineens voor te stellen wat er dan precies honderd procent natuurlijk aan is. Als ik een blik werp op de ingrediƫnten, word ik daar niet veel wijzer van: sesamzaad, maltosestroop, rietsuiker, honing. Uit welke bekoorlijke plant, danwel boom, kun je maltosestroop winnen? Rietsuiker mag dan een ongeraffineerde suiker zijn maar komt nog steeds tot stand dankzij een machinale bewerking. Goed, honing mag een natuurpoduct heten, maar potten koud geslingerde honing groeien ook niet aan een honingboom. Hoe natuurlijk is deze reep eigenlijk? Is het wel normaal om vijf happen sesamzaad, overgoten met drie verschillende zoetstoffen zomaar tussendoor te eten? Met onverzadigde vetzuren bovendien. Die vetzuren zijn zo onverzadigd, dat ik met mijn onverzadigbare tussendoor trek, wel drie van die repen achter elkaar naar binnen werk. Is dit natuurlijk gedrag? Of is dit het resultaat van slimme marketing van de Zonnatura fabrikant?
Kennelijk heb ik in ieder geval een onverzadigde drang de puzzelstukjes van het leven in elkaar te passen.