zaterdag 1 mei 2010

In de knoop

Het is zeer opmerkelijk te noemen dat tegenwoordig bij elk kledingstuk wat ik aanschaf een zakje met een setje reserveknopen is bijgevoegd. Ik verbaas me daar iedere keer weer over als ik met schaar de prijskaartjes verwijder. Is het de bedoeling dat ik deze bewaar in de veronderstelling dat ik (sier)knopen vervang zodra deze spontaan mijn stuk textiel verlaten? Zegt deze schijnbare service soms iets over de kwaliteit van het betreffende kledingstuk? Hoef ik slechts mijn schouders op te halen als de knopen er vanaf springen binnen afzienbare tijd, en moet ik dan in een speciaal laatje op zoek gaan naar reserve om die er zonder blikken of blozen weer aan te naaien?
Maar wil ik dat wel?
Heb ik zin om al die zakjes ergens te bewaren?
Moet ik er maar gewoon rekening mee houden dat de kwaliteit van de door mij aangeschafte kleding te wensen overlaat?
Is enige handigheid op het gebied van knopen naaien een vereiste geworden als je niet te veel geld wilt uitgeven aan kleding? Of laat ik mij keer op keer een oor aannaaien?
Kijk, mijn oma had vroeger een pot met knopen en een kistje met garen. Pure zuinigheid en huisnijverheid was het om sokken te stoppen, gaten te dichten en knopen aan te naaien. En zij was er behoorlijk handig in. Maar ik zit al in knoop nog voordat ik mijn draad door het oog van de naald heb gekregen.
Gaar word ik van al die knoopjes in die zakjes.
Bewaren of resoluut weggooien?
Ik ben er nog niet uit.