vrijdag 12 februari 2010

Warme Truiendag

Vandaag is het Warme Truiendag.

"Wat is de Warme Truiendag?
Het idee van de Warme Truiendag is simpel: trek een warme trui aan, zet de verwarming lager, bespaar 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Gebruik deze dag voor spannende en energiezuinige acties" (Bron: http://www.warmetruiendag.nl/)

De StoereVrouwen van het StoereVrouwen initiatief grepen deze dag aan om middels kooplegeracties de winkeliers bewust te maken van deze dag. Als winkeliers in de winter hun deuren gesloten houden, in plaats van wijd open terwijl de kachel hard loeit en de blower de warme lucht tegen beter weten binnen probeert te houden, besparen ze daarmee iedere dag heel veel energie. Eigenlijk is dit niet besparen. Winkeliers verspillen met die blowers en straalkachels ontzettend veel energie en juist StoereVrouwen willen ze wijzen op hun verantwoordelijkheid. Een oproep om tenminste op Warme Truiendag de winkeldeur gesloten te houden. Daarmee bedoel ik niet dat ze niet open zijn. Ook op Warme Truiendag mag de consument nog flink shoppen. Dit is tenslotte ook wat een StoereVrouw doet; wereldverbeterend winkelen.

Begrijp me niet verkeerd; ik ben sympatisant van het StoereVrouwen initiatief en voorstander van Warme Truiendag. Alle kleine beetjes helpen in het bewustwordingsproces. Toch wil ik jullie het volgende bericht niet onthouden.

Ouderenhulp Soroca (Moldavië)

"Extreme kou teistert Oost-Europa. Voor de bevolking zijn de gevolgen desastreus.
Extreme kou in Moldavië (04-02-2010)De bittere kou die Europa treft is vooral desastreus voor de arme bevolking van Oost-Europa. Inwoners van Moldavië, Oekraïne, Roemenie en Bulgarije hebben het zwaar te verduren met temperaturen van ver onder het vriespunt. Zo is het afgelopen weekend op het platteland van Moldavië - met 32 graden onder 0 - Siberisch koud. Honderden ouderen en zieken zijn in hun huis doodgevroren, door gebrek aan geld voor verwarming, hout of kolen.
De stichting MAX Maakt Mogelijk heeft de afgelopen weken geïnventariseerd of er extra winterhulp voor de ouderen van onze projecten nodig en mogelijk is. Dan ontvangen we een bericht van Asea Railean, oprichtster van de Moldaafse stichting Soarta, die namens MAX Maakt Mogelijk een thuiszorgproject opzet. Haar verhaal is doorslaggevend. Asea heeft een tachtigjarige vrouw in haar krakkemikkig huisje levenloos op een stoel voor een ijskoude kachel aangetroffen. Doodgevroren. Geld voor hout en kolen om zichzelf voor die kachel in leven te houden, had ze niet meer. Asea vindt haar bij toeval tijdens het afleveren van een warme maaltijd bij een andere oudere die in de buurt van het slachtoffer woont. Helaas zat de oude vrouw niet in het thuiszorgprogramma van de stichting Soarta.
Wanneer Jan Slagter, directeur van Omroep MAX en presentator van het tv-programma MAX Maakt Mogelijk, ervan hoort stelt hij uit het fonds van de stichting MMM meteen geld beschikbaar om extra dekens en wollen ondergoed te kopen. Maar dat blijkt niet afdoende. De temperaturen zijn zo extreem laag dat op een of andere manier de huizen van deze ouderen verwarmd moeten worden.
De veertig ouderen van het MMM-project in Soroca zijn begin vorige week voorzien van een elektrisch verwarmingselement en een elektrische theepot waarin ook soep verwarmd kan worden. Behalve de aanschaf van deze apparaten betaalt MAX Maakt Mogelijk straks ook de extra elektriciteitskosten hiervan. Daarnaast krijgen de ouderen voor weken thee, schoon water, suiker en een extra voedselpakket. Door (goed) te eten koelt het lichaam minder snel af.
Voor Asea en haar staf is het een loodzware en ijskoude opgave de extra winterhulp te organiseren. Door de ouderen elke dag – of als dat nodig is meerdere keren per dag – te bezoeken op soms ver afgelegen wijken in de stad Soroca, moeten zij zichzelf aan de extreem lage temperaturen blootstellen waarvan de gevoelstemperatuur door de straffe noorden wind vaak nog lager is. Maar ze doen het. Zonder morren.
Hoe de winter in Moldavië zich verder zal ontwikkelen – er zijn nog ruim zes weken te gaan voordat de lente zich aandient – laat zich niet voorspellen. Maar MMM houdt de vinger aan de pols en zal extra hulp bieden daar waar dat nodig is.
MAX Maakt Mogelijk laat de ouderen niet in de kou staan en u kunt daar bij helpen! Steun MAX Maakt Mogelijk en stort uw bijdragen op giro 4567 t.n.v. stichting MAX Maakt Mogelijk, Zoetermeer. Doneer uw bijdrage onder vermelding van Winterhulp Moldavië"
(Bron:omroepmax.nl)

Wereldverbeterend winkelen. Duurzaamheid. Besparen op je energierekening. De kachel lager en een warme trui aantrekken. Ik weet het niet. Echt niet. Volgens mij is consuminderen echt de enige oplossing voor de negatieve gevolgen van onze consumptiemaatschappij. Een dag een warme trui aantrekken is een nobel streven. Maar het enige wat echt duurzaam is, is de liefde. Altijd voorradig, overal om ons heen en zij raakt nooit uitgeput. Elke beslissing die je neemt, groot of klein, heeft gevolgen voor de wereld om je heen. Laat dus je hart wat vaker spreken. Wik en weeg en vraag jezelf af; wat levert het mij op en wat levert het de wereld op?
Vandaag gaan mijn gedachten uit naar alle mensen die letterlijk maar soms ook figuurlijk in de kou zitten. Ik stuur ze met heel mijn hart een warme groet. Lief mens, ik denk aan U! Al vraag ik me af wat ze hiervoor kopen.